Over diëten

Dieetadvies bij:

1. Chronische nierfalen, stadium 3 en 4

Voedingsadvies bij nierfalen stadium 3 en 4, in kader van het zorgtraject.

Breng de verwijsbrief van de arts mee met vermelding van het stadium van nierfalen, samen met de laatste labowaarden.

2. Darmaandoeningen

Breng een verwijsbrief van de arts mee en hou 14 dagen een eetdagboek bij met de vermelding van wat u eet, drinkt en uw klachten. Bij darmaandoeningen kijken we of een laag-fodmap dieet voor u van toepassing is.

3. Diabetes

Voedingsadvies bij prediabetes, diabetes type 2 en diabetes type 1.

Breng de verwijsbrief van de arts mee en uw laatste labowaarden. Vraag bij uw arts of u in aanmerking komt voor het opstarttraject of zorgtraject.

Aan de hand van etiket lezen wordt advies gegeven over keuze producten, koolhydraatruilwaarden, aandachtspunten bij diabetes.

Recreatief sporter? Dan kan u ook bij de diëtiste terecht voor voedingsadviezen voor, tijdens en na het sporten bij diabetes.

In de regio werkt de diëtiste mee aan het project 'DIA-WA-BLIEF'.

4. Hart- en vaatziekten: hoge bloeddruk, hoge cholesterol, hartfalen

Onder hart- en vaatziekten of cardiovasculaire aandoeningen valt te hoge bloeddruk, te hoge cholesterol, hartfalen, ...

Breng de verwijsbrief mee van de arts en de laatste labowaarden. 

Aan de hand van etiket lezen wordt advies gegeven over keuze producten, herkennen van bv. magere kaas en andere aandachtspunten bij hart- en vaatziekten.

5. Lactose intolerantie

Reeds een test ondergaan bij de huisarts? Bij lactose-intolerantie krijgt u inzicht in welke producten lactose bevatten en hoe u dit kan herkennen op een etiket. Hiernaast geven we aandacht hoe u deze producten in uw voeding op een evenwichtige manier kan vervangen.

6. Leversteatose

Bij leversteatose of leververvetting geven we u op advies op maat. 

Breng een verwijsbrief mee van de arts en uw laatste labowaarden.  

7. Menopauze en de perimenopauze

De perimenopauze kan gepaard gaan met heel wat klachten en dit zelfs 10 jaar voor de menopauze. Eén van de klachten is gewichtstoename zonder sterke veranderingen op vlak van eetgewoonten of beweeggewoonten. Een gezonde levensstijl is aan te raden en in deze consultaties wordt uw voeding op maat bekeken. 

8. Overgewicht of obesitas 

Bij gezond vermageren ligt de focus op een gezonde levensstijl. In de educatiesessies komt o.a. etiket lezen, recepten aanpassen, uit eten gaan aan bod.

Kinderen tot 18 jaar kunnen bij de huisarts een voorschrift vragen voor een 2-jarig zorgtraject bestaande uit een intakegesprek (één uur), 5 opvolggesprekken (half uur) met educatie in jaar 1 en 4 opvolggesprekken in het tweede jaar. 

Volwassenen. Mutualiteiten voorzien meestal een gedeeltelijke terugbetaling voor dieetadvies. Vraag na bij uw mutualiteit wat zij van terugbetaling voorzien.

9. (Risico op) ondervoeding

Ondervoeding kan voorkomen bij ouderen, bij kanker of andere aandoeningen. Ondervoeding kan soms sluimerend aanwezig zijn. Belangrijk om de ondervoeding of het risico op ondervoeding vroegtijdig op te sporen en de voedingsbehandeling te starten.

10. Andere 

De diëtiste geeft ook advies bij andere aandoeningen zoals bij glutenintolerantie (coeliakie), emo-eten, jicht, ... vraag ernaar bij de diëtist.

Bij POST-COVID-19 kan bij de huisarts een zorgtraject post-covid-19 aangevraagd worden. Breng een verwijsbrief mee.